ÎNVĂȚAȚI SĂ RECUNOAȘTEȚI DIFERITELE TIPURI DE TUSE

Conţinut

Tusea este o reacție naturală a organismului ca urmare a expunerii căilor respiratorii superioare la agenți infecțioși (bacterii, virusuri), alergeni (polen) sau iritanți (poluare, frig). Această iritație provoacă două fenomene: un mecanism de contracții musculare care declanșează crize de tuse și o inflamație a țesuturilor respiratorii.

Content
Tusea mask
text

TUSE SEACĂ / USCATĂ

Este caracteristică inflamației ușoare a țesuturilor respiratorii. Se mai numește tuse iritativă sau tuse neproductivă. Această tuse este cauzată de o iritație la nivelul căilor respiratorii. Nu produce mucozități. Este obositoare, chiar dureroasă deseori. Se „auto-alimentează”: cu cât tușim mai mult, cu atât irităm mai mult tractul respirator, ceea ce favorizează tusea și așa mai departe ...

Care pot fi cauzele tusei uscate?

  • În principal infecții virale sezoniere (răceli, laringită, traheobronșită etc.)
  • Mediul (frig, poluare, fumat pasiv etc.)

 

TUSEA PRODUCTIVĂ

Tusea este reflexul natural de apărare al organismului nostru pentru a expulza mucozitățile sau factorii iritanți din căile respiratorii. O tuse productivă apare atunci când inflamația este mai mare. Se spune că această tuse este productivă, deoarece ajută la evacuarea secrețiilor (mucus de culoare translucidă variabilă, gălbuie sau verzuie) depuse în bronhii și eliberează căile respiratorii. Această tuse este benefică, deoarece permite expectorarea: prin eliminarea mucusului, se evită înfundarea căilor respiratorii.

Care pot fi cauzele tusei productive ?

Virusuri sau bacterii (rinofaringită, laringită, traheită, bronșită acută) care provoacă exces de secreții bronșice.

 

ÎN CONCLUZIE...

  • Dacă poți elimina secreții, este vorba de o tuse productivă.
  • Dacă nu elimini nimic, este o tuse uscată.

Aceste două tipuri de tuse se disting și prin sunetul lor foarte diferit.
Tusea este un simptom care poate evolua pe parcursul patologiei: poate fi uscată la început și apoi poate deveni productivă. Se poate manifesta în timpul zilei, noaptea, la adormire sau poate fi permanentă. Poate fi cauzată de efort sau chiar să apară în timpul repausului.
Pentru copii, solicitați sfatul unui profesionist din domeniul sănătății.

Factorii declanșatori (bacterii, virusuri, polen, frig) provoacă iritarea căilor respiratorii (traheea, bronhiile etc.). La rândul său, această iritare va provoca un efect dublu.

Efectul 1: Un mecanism reflex care declanșează contracția musculară = Tuse în chinte

Efectul 2: inflamația țesutului respirator

faq
FAQ

Ce este tusea mai exact ?

Tusea nu este o „boală”, ci un simptom. Este un reflex de apărare care permite eliminarea pe căile respiratorii a corpilor străini, a excesului secrețiilor bronhice provocat, de exemplu, de virusuri sau de bacterii. Tusea facilitează trecerea aerului prin căile respiratorii.