TUSEA LA COPII

Ce să fac când copilul meu tușește?

Copiii își consolidează treptat imunitatea, sunt mai fragili și tusea nu îi cruță...

UN SIMPTOM COMUN

Tusea nu este frecventă doar în bolile respiratorii din copilărie, ci și în zonele urbane, în timpul vârfurilor de poluare atmosferică sau în timpul oricărei expuneri a căilor respiratorii la factori iritanți (fumatul pasiv, produse de curățare pentru uz casnic).

Până la vârsta de 6-7 ani, copiii prezintă în medie 7-10 episoade de infecție a căilor respiratorii superioare pe an, care pot provoca tuse (1).


(1)Sursa : Shields MD et al. BTS guidelines : Recommendations for the assessment and management of cough in children. Thorax 2008 ; 63 (suppl 3) iii5-iii15.
 

UN SEMN DE LUAT ÎN CALCUL

TuseTusea este un reflex defensiv al organismului care permite tractului respirator să elimine corpii străini, excesul de secreții bronșice cauzate, de exemplu, de virusuri sau bacterii (rinofaringită, laringită, traheită, bronșită acută).

Poate fi declanșată și ca o reacție la iritații cauzate de un agent precum frigul, poluarea sau fumul.
Ca și la adulți, tusea copiilor poate fi uscată sau productivă și poate evolua la începutul bolii (învățați să recunoașteți diferitele tipuri de tuse). Ajută la eliberarea trecerii aerului și previne pătrunderea și proliferarea bacteriilor în organism (mecanismul tusei).

 

CUM SĂ REACȚIONEZI?

Tusea la un copil necesită o atenție specială asupra oricăror simptome asociate. Este necesar să consultați un medic pentru a adopta tratamentul corect.

Luați în considerare limitarea contagiunii în casă adoptând practici de igienă care vă vor proteja de bacterii și virusuri (Ce practici de igienă să adoptați atunci când tușiți?).

Cu câteva acțiuni simple, puteți face episodul de tuse mai puțin neplăcut.

 

CÂND SĂ CONSULTAȚI UN MEDIC?Tuse

Asociate cu tuse la copii, anumite simptome pot duce la consultarea unui medic:

  • dacă are dificultăți de respirație sau când mânâncă,
  • dacă comportamentul copilului este neobișnuit (disconfort, durere etc.),
  • dacă are febră,
  • dacă apar alte simptome precum diaree, vărsături, erupții cutanate ...
  • dacă tusea persistă mai mult de trei zile fără ameliorare.

 

ÎN GENERAL...

  • Pentru copii solicitați sfatul medicului.
faq
FAQ

Ce este tusea mai exact ?

Tusea nu este o „boală”, ci un simptom. Este un reflex de apărare care permite eliminarea pe căile respiratorii a corpilor străini, a excesului secrețiilor bronhice provocat, de exemplu, de virusuri sau de bacterii. Tusea facilitează trecerea aerului prin căile respiratorii.